Swedish

English
Menu

Donations disabled
RSS Feed
Åter QRV av SM6FPG/BosseAug 14 2012, 11:29 Kommentarer: 12 
En vecka efter CQWW 2011 så gick min trådantenn av och eftersom det var vinter så kändes det inte direkt uppmuntrande att knalla upp på taket. (Av någon konstig anledning så byggdes antenner under rykande snöstormar i förra omgången av mitt radioliv, men det var då det.....).

Nu har jag satt upp en 2 x 55 meter som ett U mellan två av husen. Det är någon form av militärlina som troligen går att bogsera med....
Ändarna kan kopplas ihop i andra ändan för att istället få en loop.
Spacet mellan de båda trådarna är ca 15 meter och hänger på 19meters höjd.
På taket finns det en SG-230 tuner som stämmer av dipolen/loopen galant på alla band.
Den gamla RG213 nerledningen är bytt mot tre nya RG58 (det gäller att inte bli allt för i ögonfallande) plus att jag slopade en 12 volts ledning upp och istället använder bias tee på alla tre koaxerna.
Både tunern och nortonförstärkaren till den magnetiska loopen matas denna vägen.
Skall bli intressesant att ha tillgång till den magnetiska loopen i vinter på 160/80 meter.
8S4S äntligen QRV på 6m av SM6U/RickardAug 09 2012, 22:19 Kommentarer: 0 
Idag gjorde jag ett ryck och plockade fram den ca 2 år gamla EHY-Loopen som jag byggde på två stycken enmeters VP-RÖR, sidorna hänger fritt. Hade för mig den hade ganska bra SWR då jag körde den hängandes utanpå tallen när jag byggde den.

Idag fick jag en idé och tejpade fast en nyckelring högst upp i ett 6m teleskopmetspö. Genom nyckelringen trädde jag en tunn polyesterlina och en tung motvikt. Efter att ha klättrat så högt jag kunde så fällde jag ut metspöt och lade upp bulten över den högsta grenen jag kom åt och släppte ned linan. Högsta punkten på antennen hamnade nästan 14m upp i tallen och utsikten från ca 9-10m nivån där jag befann mig var underbar redan där. Tyvärr ingen kamera med upp.

Att få in ytterligare en koax utan att borra nya hål trodde jag skulle bli en match, men med hjälp av yes/vatten 50/50 lösning gick det lekande lätt att peta i en till RG-58. Det betyder att det finns plats för ytterligare en kabel när 70cm skall upp.

Har sporadiskt kört lite i 6m testen och det går hyffsat lokalt. Förhoppningsvis kan det dra iväg en bit med hjälp av lite sporadiskt-E eller meteorer :-)
Slutkläm hos SM4FWG/Dennis av SM6U/RickardAug 07 2012, 18:10 Kommentarer: 1 
Idag besökte SM4PBL/Göran och SM6U/Rickard återigen SM4FWG/Dennis, för att göra den sista fintrimningen av antennerna, och fästa upp koaxen så att inte snörasen tar den i vinter. Snabbt jobbat tänkte vi i vanlig ordning.

Antennerna var så välhängda så vi fick skjuta pilbåge över alla fyra benen för att kunna dra ner trådändarna till marken. När detta var gjort önskade Dennis att centrera antennerna på 3750 och 7125. På 40m hade vi lite dålig aning om hur mycket som skulle kapas, eftersom antennanalysator saknades och antennen som bäst hade 2.5:1 vid 7000. En kvalificerad gissning från undertecknad blev att vi borde kapa ungefär en halvmeter. På 80m var det lättare då resonans infann sig på 3650. Vi kapade dryga halvmetern på 80m och resultatet blev bäst SWR på 3750(!) och 7150. Nöjda med resultaten hängde vi dem högt (antennerna!), och gick upp och provkörde. Dennis hade hittat en störkälla, en gammal översättare/läsare som gör om datortexten till blindskrift. Denna användes inte längre så den åkte ut redan innan vi kom, och vi kunde gladeligen bekräfta att med Noise-Blankern intryckt (dödade elstängselknäpparna helt), så parkerade S-Mätaren på S5 istället för S9+20 vilket får anses som ett bra resultat i dagens stördimma. Endast vitt brus hördes i bakgrunden och inga konstiga digitala störningar. Eftersom 40m-dipolen är tre kvartsvågor på 15m och håller ca 90 Ohm, körde vi den genom avstämningsenheten och hela världen öppnade sig, det verkade vara finfina conds idag. Vi började med att lyssna på en Brazilian som mest ropade CQ och knappt lyssnade i pauserna, så han fick vi inte tag på, men en fransk IOTA-Expedition bara dundrade in och plockade lätt upp oss på första anropet. Kul!

Redan när vi ankom och tittade bara någon meter från bilen hittade vi ett helt sjok med pilar och verktyg som vi glömde förra gången, trots att vi båda trodde att vi kollat av området ordentligt innan vi åkte. Retligt, men tur nog är det ju bokstavligen i skogen så allt låg kvar.

Dessutom möttes vi av en hel skog med stora fina kantareller. Förra gången vi var där var det ett par kantareller precis utanför huset, och Dennis berättade att de inte gillade kantareller, så denna gången bad vi om Dennis välsignelse att rensa gården från skogens guld, och bara några minuters plockning gav flera liter stora fina kantareller som Göran och jag delade på. Mums!

Dagen har bjudit på växlande väder och intermittenta regnskurar, så vi beslutade snabbt på hemvägen att inte bege oss ut på världens portabelexpedition idag, utan vi spar det till någon annan sommar. Idag blir det körning hemmifrån.
Tvåstack? av SM6U/RickardAug 03 2012, 16:47 Kommentarer: 0 
Tvåstack?
(kolla längst ner i äppelträdet)

Nej, riktigt så illa är det inte. Lustigt nog hade SM4PBL/Göran en exakt likadan CueDee 10el 2m som jag har, över. Enda skillnaden är att gammamatchen är utbytt mot en vårgårda vikt dipol. Denna vill inte riktigt lira (SWR strax över 1.5:1), så den hänger i masten för "allmän trimning". Förhoppningsvis får vi ordning på matningen innan tisdag, med vikt dipol eller med återgång till original - gammamatch.

Vi blir isåfall QRV på batteridrift från ett högt och fritt ställe precis i utkanten av JP80CH, troligen som 8S4S/P. Vi hoppas på att få många Göteborgare i loggen :-)
Antennuppsättning hos SM4FWG/Dennis av SM6U/RickardJul 30 2012, 00:09 Kommentarer: 1 
Idag bar det av till SM4FWG (ex. SM6FWG) i Stusshyttan. Dennis har förlorat synen och frugan Elisabeth har aldrig haft någon, så för att montera antenner och klänga i träd krävdes lite extra hjälp.

SM6IQD/Rolf och Ulla som begärde hjälp med insatsen på klubbens mailinglista blev stödda av undertecknad som bara har några kilometer till Dennis från mitt sommarställe i Garpenberg. När vi landade vid Dennis strax efter 11-tiden fick jag reda på att det skulle komma en kille till. Intressant tänkte jag, och undrade vem den nya bekantskapen skulle bli. Jo, det visade sig att SM4EFW/Gunnar talat med Dennis om antennuppsättningen, och sedan hade Gunnar ringt en kille i Garpenberg(!) nämligten SM4PBL/Göran som erbjöd sig att ställa upp (Göran och jag bor bara hundra meter ifrån varandra). Världen är liten! Göran kom några minuter senare och blev lika förvånad som jag blivit.

Dennis hade kvar alla gamla antenner från Göteborgstiden, bl.a. en loop för 80m, en dubbeldipol för 80 & 160m, samt massa RG-213. Någon hade kapat ena 160m benet vid nedmonteringen, men det var ingen katastrof då 160m ändå blivit svårt att montera. Efter kontrollmätning av kablarna och ombyggning av matningspnkten som troligen dragit i sig fukt, så blev det en dubbeldipol för 80 & 40m av det hela. Snabbt uppsatt tänkte vi, och endast 7 timmar senare var vi färdiga (i dubbel bemärkelse)... ;)

Görans insats var helt ovärdelig då vi fick förevisat en mycket smidig teknik för uppsättning av trådar i träd. Genialiskt enkel då Göran fäster ett kastspö med haspelrulle i marken (i "färdriktningen"), samt skjuter iväg linan med pilbåge. Fyra skott blev det till fyra fästpunkter och alla punkterna blev i det närmaste perfekta. Se bild för riggningen!

Några restjobb återstår. Bland annat stör någonting i huset otroligt mycket. S9+ på 80m. Rolf och Dennis bröt huvudströmmen samtidigt som vi lyssnade med FT-817 på batteridrift, och ca 10-15 sekunder efter strömbortfallet blev det nästan helt tyst. Vi hittade tyvärr aldrig den aktuella störkällan. 80m dipolen i originalskick resonerande på 3650, men önskvärt vore 3750. 40m dipolen togs med teoretiska värden och påverkan från 80m dipolen räkandes inte in. När dagen blev sen valde vi att sätta upp det som det var, även om SWR på 7000 var ca 2.2:1. Även den delen av antennen bör kortas ett par decimeter. Slutligen blev inte kablaget helt hundra uppfäst då vindskivorna och taket snart skall få sig en omgång, så är det någon som har vägarna förbi Dennis så finns det lite restjobb att hugga tag i.

Jag tänkte köra två SMFF på hemvägen, men mörka moln hopade sig, och sanning att säga så lockade en dusch och en pilsner mer. Ett kort stopp för inspektion av naturreservatsskyltarna och vätskepåfyllning var allt som blev av. Vi hade riktig tur med vädret under dagen och egentligen var det för varmt för antennjobb.
7/8 kabel med Nitrogen av SB6A/PierreJul 25 2012, 18:47 Kommentarer: 2 
Hej !

Ja man måste ju göra något eller måste man det????

När jag började kolla här i garaget så hittade jag en manometer koppling m.m för att se om jag har någon Nitro kvar i min 7/8 kabel, ja det fanns men det här ju lättare att ha koll om man kopplar in manometer.Så fram med svetsen lödning av koppling med silver montering och tryckt i ca 2 Bar i 7/8 kabeln.Nu är det lättar att ha koll.Ja det är ju bra att inte få fukt i kabeln eller hur.

73 de Pierre SB6A
av SM6GBM/GöranJul 18 2012, 15:40 Kommentarer: 3 
Gräset klippt,
Allt utom Internet verkar vara intakt.
Vet inte vad som är problemet med internet.
Sommartur med ångaren Bohuslän av SM6MIS/StenJul 13 2012, 18:33 Kommentarer: 0 
Ett par klubbmedlemmar tog tillfället i akt och synade skärgården ombord på ångaren Bohuslän under onsdagskvällen.
Deltog gjorde SM6DGF, SM6IQD + xyl Ulla, SM6MIS & SA6BGR
Sommarträff i Dalsland av SM6VKC/PeterJun 21 2012, 17:43 Kommentarer: 0 
Inbjudan till Sommarträff i Dalsland hos Marie SA6AFQ och Peter SM6VKC.
Lördag 30/6.
Ta med vad du vill äta och dricka, sängplatser finns för ca 5 pers för övennattning.
Skicka ett mail eller SMS till någon av oss så vi vet hur många vi blir!

Välkomna till världsmetropolen Mellerud JO68EP.


/ Marie och Peter
Moxon lite större. av SM6V/ChrisMay 25 2012, 20:53 Kommentarer: 0 
Tänkte jag skulle bli lite vassare på 10m testerna så ännu ett hemmabygge ála antenn har genomförts.

Tanken var att den skulle ha liten vikt och lätt att sätta upp och plocka ihop.
Lösningen blev en Moxon antenn för 10m byggd av VP rör och som bom ett avloppsrör.
Hela konstruktionen går lätt att plocka isär och sätta ihop.

Det bästa av allt är att den inte kostat mer än 250 kr.

Har inte fått upp den i luften ännu men SWR på marken är fina 1:1.2 på CW delen och 1:1.3 på SSB delen. Vi får väll hoppas att det är något gain i den med, FB förhållanden är ju enastående på sådana här konstruktioner.

I morgon efter arbetsdagen skall det köpas rörklamrar så att jag kan få upp och testa den i mast.
Sida: 28 27 26 25 24 23 22 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
ContestTid#Poäng
 NAC 28 Mhz03 Sep(1)0
 NAC144 Mhz01 Sep312.404
 SCAG Sprint31 Aug141
 YO DX HF29 Aug124.072
 NAC 129618 Aug36.892
 MT CW16 Aug31.766
 MT SSB16 Aug52.888
 NAC 5013 Aug331.257
 NAC 43211 Aug316.982
 WAE CW08 Aug1900
Tid
 DX
  Frekvens
 04:24z  W6LG 14209.0 
 04:23z  I2VRN 7192.0 
 04:22z  UA0ZC/P 14020.1 
 04:20z  R920RZ 7014.0 
 04:20z  ZL4IR 14244.6 
 04:20z  ZL2LW 14089.0 
 04:18z  VE4GIL/VY0 14200.0 
 04:18z  E51DWC 10106.0 
 04:18z  ZL2AO 14089.0 
 04:17z  TX6A 14010.1 
« September 2015 »
Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Solar Data
AU: Status
ES: Status
MF: Status